HORSEBACK RIDING TUSCANY
 

Western Horseback Riding

IL MISSOURI

BUONCONVENTO

 
_KDA6140low.jpg
 
 

"Associazione Sportiva Dilettantistica IL MISSOURI Equitazione"

 

Paardrijden in de streek van Buonconvento

Wij gaan meteen de natuur in met de paarden en volgen de kiezelwegen — le strade bianche —  of smalle paden die door de velden slingeren of verborgen liggen in de bossen. De wegen zijn afgezoomd met cipressen en zo tegen eind juni rijpt het graan op de velden en draaien de zonnebloemen in wijzerzin. Wij zijn hier in het midden van Toscane, op de mooiste heuvels tussen Siena en Montalcino, het wonderbaarlijke landschap van le Crete Senesi ligt om de hoek. Olijfgaarden en wijngaarden wisselen mekaar af. Op de rug van een paard heb je de beste uitkijkpost over deze streek van Buonconvento. De vergezichten zijn adembenemend en het landschap verandert compleet in elk seizoen: je raakt er nooit op uitgekeken.

De tochten kan je niet echt omschrijven als into the wild maar het is toch ook nooit a walk in the park. De natuur is behoorlijk vriendelijk in deze regio van Italië maar het is bijna onmogelijk om honderd meter te vinden die niet klimt of daalt.

Wij nemen onze tijd, de tijd staat aan onze kant. De gids is meertalig en wil je tijdens de tocht graag vertellen over de eigenheid van de streek. Als een rit wat langer uitloopt dan voorzien, wel dan is het maar zo. Hooguit zal il pranzo of la cena iets moeten wachten. Bij aankomst zal de birra Moretti of de Aperol Spritz dubbel zo lekker smaken.

 

Tochten & Tarieven

Wij plannen dagelijks tochten voor iedereen die een schitterende rit wil meemaken, zowel beginners als gevorderden. Voor diegenen die iets speciaal willen zullen wij ons uiterste best doen om het zo goed mogelijk te organiseren. Alle formules en combinaties zijn mogelijk maar om het eenvoudig voor te stellen geven we enkele mogelijkheden.  Zo heb je een idee wat een tocht te paard kan worden en hoeveel het je zal kosten. 

De ene tocht is niet mooier dan de andere, ze zijn gewoon verschillend. En dus ideaal voor wie meerdere tochten wil maken en toch voldoende afwisseling wil. Alle onderstaande ritten zijn geschikt voor zowel beginnende ruiters als voor gevorderden. We maken homogene groepen en het enige verschil zal dus zijn dat we met ruiters met iets meer ervaring ook kunnen galopperen. We doen dit hoe dan ook enkel waar het op een veilige manier kan en enkel met ruiters die vast en zelfzeker in het zadel zitten.

De korte ritten beginnen in principe om 9.00 uur en om 16.00 uur. Zolang het weer het toelaat (zomerse hitte!) kunnen we ook iets vroeger vertrekken in de namiddag. Op zeer warme dagen kan je ook een korte rit doen vanaf 6.30 uur en een laatavondrit tot in de schemering.

De duur van de tochten is berekend aan de gemiddelde snelheid van 6 km/u voor de korte wandelingen, 4à5 km/u voor de dagtocht.

!! Deze tarieven gelden voor wie reserveert na 1 maart 2019; voor wie eerder een reservatie maakte blijven uiteraard de prijzen van 2018 geldig.

 

SMALL

De verlaten boerderijen maken deel uit van de rijke geschiedenis van deze streek. Vraag meer info aan de gids!

De verlaten boerderijen maken deel uit van de rijke geschiedenis van deze streek. Vraag meer info aan de gids!


1. Wandeling van 1,5 uur langs de vallei van podere Malandrine en de borgo Serravalle.

Een relatief korte tocht maar van een ongekende schoonheid én ideaal voor beginnende ruiters. We rijden lang over een heuvelkam met schitterende vergezichten. In de verte zien we Siena, Montalcino en uiteraard ook Buonconvento, “uno dei borghi più belli d’Italia”. We maken een stevige afdaling, volgen dan de strada bianca en keren terug tussen de olijfbomen en de wijngaard van Pieve Sprenna.

38€/persoon

Dit is een wandeling vol met doorkijkjes, o.a. naar de merkwaardige heuvels van de Crete Senesi.

Dit is een wandeling vol met doorkijkjes, o.a. naar de merkwaardige heuvels van de Crete Senesi.

2. Wandeling van 1,5 uur naar casale San Andrea.

Deze tocht is totaal anders van karakter dan de vorige maar zeker zo mooi, én dus ideaal voor wie ze allebei wil doen. We volgen een pad door een bos, klimmen dan richting Montauto maar buigen af naar een magistrale weg afgezoomd met oude cipressen. We nemen dan een veldweg in de vlakte van de rivier de Arbia waar ruiters met wat ervaring een rustige galop kunnen doen, en met wat geluk doen we dat midden tussen de zonnebloemen.

38€/persoon

MEDIUM

Tijdens het tweede deel van de tocht kan je ons begin en einde zien: agriturismo Pieve Sprenna.

Tijdens het tweede deel van de tocht kan je ons begin en einde zien: agriturismo Pieve Sprenna.

 

3. Combinatie trail van 2,5u.

We blijven in hetzelfde gebied als bij de kortere tochten en maken een soort van combinatie van de twee. We zijn eigenlijk nooit ver van ons vertrekpunt, maar toch doorkruisen we totaal uiteenlopende landschappen.

56€/persoon

LARGE

Als de hitte van de zomer op zijn felst is waan je je hier in een vreemdsoortige woestijn waar zelfs cipressen groeien.

Als de hitte van de zomer op zijn felst is waan je je hier in een vreemdsoortige woestijn waar zelfs cipressen groeien.

Deze tocht combineert schitterende vergezichten met passages door dorpen met compleet verschillend karakter.

Deze tocht combineert schitterende vergezichten met passages door dorpen met compleet verschillend karakter.

 

5. Tocht van 4 uur naar Montauto met caffè/aperitivo-stop in Ponte d’Arbia.

Montauto is een merkwaardige plaats, een godvergeten plek bewoond door schapen en “il pastore maremmano”, de witte herdershond uit de Maremma. Desolaat en ruw, het terrein van de schapenboeren uit Sardinië. Na een korte pauze dalen we naar de vallei van de Arbia, rijden richting Curiano en stoppen in Ponte d’Arbia voor een caffè of een aperitivo. Dan is het nog een klein uur rijden naar ons vertrekpunt, de agriturismo Pieve Sprenna.

75€/persoon — minimum 2 deelnemers

6. Tocht van 4 uur naar Curiano met caffè/aperitivo-stop in Ponte d’Arbia.

Dit is een combinatie van tochten 1 en 2. We rijden het eerste deel van tocht 1 maar in plaats van dan terug te keren naar Pieve Sprenna rijden we door naar Ponte d’Arbia en nemen daar een korte pauze met koffie of een drankje. We nemen dan de via Francigena richting Curiano, rijden verder door de vlakte van de Arbia en eindigen zoals bij tocht 2. Dit is een ideale wandeling voor wie een rustige tocht wil afronden met een vlotte galop door de velden.

75€/persoon — minimum 2 deelnemers

XXL

 
Chiusure is een dorp waarvan je nooit had gedacht dat het (nog) kon bestaan. Een hemelse bestemming.

Chiusure is een dorp waarvan je nooit had gedacht dat het (nog) kon bestaan. Een hemelse bestemming.

 

7. Dagtocht van 25km met pranzo in Chiusure, 5 tot 6 uur in het zadel.

In de Giro d’Italia zou dit de koninginnenrit genoemd worden, de tocht naar het dak van de wereld. Voor de middag rijden we het grootste stuk, zo’n 15km. We steken de Ombrone over en klimmen dan richting het hart van de Crete Senesi. Het landschap is zowel overweldigend als betoverend, toekomen in Chiusure heeft iets magisch. Na de middag nemen we een iets kortere weg terug die ons als het ware door de tuin van de abdij van Monte Oliveto Maggiore voert.

125€/persoon, lunch inbegrepen/minimum 2 deelnemers (vertrek om 9.00u, terug om 18.00u)

 

“To learn something new, take the path that you took yesterday”

John Burroughs

 
_KDA6133low.jpg
 
 

Western rijden.

Overal in de wereld waar met paarden 'gewerkt' wordt rijdt men min of meer op de western-manier. Uiteraard the cowboys in Amerika, maar ook los gauchos in Argentinië, les gardians in de Zuid-Franse Camargue of i butteri in de Toscaanse Maremma. Maar een paard blijft een paard en een zadel blijft een zadel en wie gewoon is om op de 'Engelse' manier te rijden zal geen enkele moeite hebben met de overstap.  We rijden zoveel mogelijk ontspannen aan de losse teugel; de paarden hebben hier geen probleem mee want die zijn het gewoon. 

Onze western-zadels zijn ingereden en dikwijls met olie behandeld. Ze zijn soepel maar dat is geen synoniem voor boterzacht. Maar hoe dan ook, ze zitten comfortabel en zijn zeer handig om er een regenjas of zadeltassen aan te bevestigen.

Om echt in stijl te gaan rijden zouden we een Stetson moeten dragen maar voor de veiligheid is een ruiterhelm een betere keuze. Voor regenachtige dagen hebben we lange regenjassen - cattleman's coats -en zadeltassen om extra materiaal en reservekledij mee te nemen. 

Er zijn twee beperkingen: de minimum leeftijd is 14 jaar (verkeersreglement Italië) en het maximum gewicht van de ruiter bedraagt 94kg.

 
 

 

“Ain't nothing better than ridin' a fine horse into a new country”

intro film unbranded

 
_DSF5207.jpg
 
 

De paarden.

Il Missouri is een zeer kleinschalig nieuw project en voorlopig met  weinig paarden. Maar laat dat nu net het voordeel zijn: de groepen zijn zeer klein met 2, 3 of 4 ruiters. 

De paarden zijn getraind voor de zware tochten en hebben voldoende ervaring in het trailrijden om er veilig mee op pad te gaan. Enkele van onze paarden zijn wat we noemen gaited horses. Het zijn gangenpaarden die naast stap, draf en galop ook nog een vierde manier van stappen hebben die je kan omschrijven als een zeer snelle stap die comfortabel is voor de ruiter want de rug van het paard beweegt nagenoeg niet. M.a.w. met deze paarden draven we niet maar doen de foxtrot, de running walk of de tölt.   Voor wie eens wil ervaren hoe het is om met een Rocky Mountain Horse of een Missouri Fox Trotter te rijden is dit een unieke kans. Deze Amerikaanse paardenrassen worden zonder overdrijving the smoothest horses on earth genoemd. Zij hebben bovendien een zacht karakter, zijn sure footed, mensgericht en zeer werkwillig. De kudde wordt vervolledigd door een Andalusiër, een Quarter, een kruising Argentino-Appaloosa en een kruising Quarter-Avelignese.

 
 

 

 

“You cannot train a horse with shouts and expect it to obey a whisper”

Dagobert D.runes

 

Missouri Fox Trotter mare Cover Girl J&J stretching or in dreams.

 
_DSF5151.jpg
 
 

Agriturismo Pieve Sprenna

Het paardrijden is niet enkel voorbehouden aan de gasten van deze agriturismo maar we durven deze schitterende plek aanbevelen. De paarden grazen net achter de tuin en je kan dus bijna recht uit je bed in het zadel springen, je kan rustig ontbijten tot we je komen zeggen dat de paarden opgezadeld zijn en na een late namiddagrit kan je na een snelle douche toch nog mooi op tijd zijn voor de antipasti in het restaurant. Nòg gemakkelijker kan moeilijk.  

Je kan een tocht boeken via mail of telefonisch (zie 'contact')

info@ilmissouri.com

+39 331 9597185.             

Om via de website contact op te nemen met de agriturismo Pieve Sprenna klik je op de knop/link in onderstaande foto.

 
 

“There is more to life than increasing its speed”

MAHATMA GANDHI

 
IMG_0254kopie.jpg